Tuesday, 1 October 2013

GARAM vs GARAM BULUH


1. Garam Buluh (Bamboo Salt) Premier Cooking Salt Powder


Garam Buluh merupakan garam yang dijemur di bawah matahari yang berorganik dan 100% semulajadi sebagai ramuan utamanya. Garam ini diperolehi daripada air laut yang kaya dengan tenaga bijih-bijih bawah tanah Pulau Xiongjin dan Pulau Yanping yang terletak di Pantai Barat Korea. Garam Buluh membekalkan lebih banyak bahan mineral (misalnya magnesium, kalium, kuprum, ferum, zink dan sebagainya) dan 200 lebih jenis elemen surih jika berbanding dengan garam biasa. Dengan menggunakan garam buluh yang semulajadi untuk memasak, nilai nutrisi lauk dapat ditingkatkan, lauk juga menjadi lebih enak dan sihat.


KELEBIHAN GARAM BULUH


1.            Kebanyakan individu yang mengalami obesiti mengandungi toksik yang tinggi berbanding orang biasa yang suka bersenam & bersukan. Ini disebabkan mereka suka makan makanan yang bertoksik tinggi yang mengandungi bahan pengawet dan berlemak seperti coklat, mee segera, makanan segera dan minuman berkabonat. Sifat beralkali Garam Buluh yang bertentangan dengan sifat asid toksik ini menyebabkan proses mennyahtoksik berlaku dengan serta merta.

2.            Aktiviti kurang bersenam menyebabkan kadar metabolisma terlalu rendah disebabkan kesibukan bekerja dan tidak menitik beratkan aktiviti luaran. Garam Buluh mampu membantu mengeluarkan peluh selepas meminumnya di dalam minuman seharian dan membekalkan tenaga walaupun anda terasa kenyang tanpa CRASH DIET.

3.            Masalah pembuangan air besar juga menjadi punca kebuncitan di kalangan wanita dan lelaki di Asia. Akibat makan garam kimia yang mengandungi SODIUM /NATRIUM secara berlebihan ia bukan sahaja memekatkan darah dan mengakibatkan tekanan darah tinggi malahan ia juga menyebabkan sembelit sehingga usus semakin hari semakin kotor. Usus kotor menjadi punca kepada penyakit gastrik & ulser atau punca awal kepada kanser usus. Garam Buluh boleh diamalkan bagi membantu membersihkan usus atau colon cleanser bagi melawaskan pembuangan najis dengan minum air mineral sehari 1 liter secara berterusan. Di samping itu juga ia dapat mencuci usus dan membersihkan agar sensor penyerap nutrin dapat berfungsi dengan baik dan mengawal apetit pemakanan secara semulajadi.

4.            Teknik pemakanan untuk menurunkan berat badan disarankan sebelum sarapan dan sebelum makan tengahari kerana ia dapat menuteralkan asid yang berlebihan dan menghilangkan gastrik kepada setiap individu. Garam Buluh juga sebaiknya diamalkan sebelum tidur bagi memulihkan sistem pencernaan makanan ketika individu sedang tidur supaya pada keesokan harinya dapat membuang air besar dengan lawas dan tiada sembelit.

5.            Penggunaan Garam Buluh berterusan boleh menghindarkan pengaktifan sel-sel kanser seperti kanser payudara, kanser usus, kanser paru-paru, kanser otak dan pelbagai tumor kerana kandungannya yang beralkali tinggi PH10 boleh membantu menyediakan persekitaran yang beralkali iaitu bukan habitat sel-sel kanser. Jelas, sel-sel kanser yang ada di setiap tubuh manusia hanya akan aktif apabila tubuh kita berasid dan bertoksik tinggi. Jadi, amalkan Garam Buluh untuk meningkatkan imunisasi tubuh badan kita.


Adakah penggunaan Hai-O Garam Buluh untuk memasak akan mempengaruhi rasa lauk?

Tidak, malah akan meningkatkan nilai nutrisi lauk selepas menggunakan Garam Buluh untuk memasak.

 Garam Buluh VS Garam Laut

Garam Buluh menggunakan garam dijemur di bawah matahari yang berorganik dan 100% semulajadi daripada Korea sebagai ramuan utamanya. Garam semulajadi ini dimasukkan ke dalam buluh yang berusia tiga tahun, kemudian ditutup dengan tanah liat, dimasukkan ke dalam relau bagas, dan dibakar dengan pokok pine. Proses pembakaran dapat meneutralkan atau menyingkirkan bahan berbahaya seperti logam berat dan kotoran yang ada dalam garam, manakala intipati pokok pine (resin pine, minyak pine) dan buluh (200 lebih jenis elemen surih yang diperlukan oleh badan) bercampur ke dalam garam dan menambahkan kandungan ion logam inorganik yang diperlukan oleh badan manusia seperti magnesium, kalsium, kalium, kuprum, ferum, zink dan sebagainya. Nilai nutrisinya adalah lebih tinggi daripada garam laut.


Adakah kita perlu berhenti mengambil garam jika garam biasa dikatakan tidak sihat?

Badan manusia memerlukan garam memandangkan garam adalah bahan yang penting untuk pertumbuhan badan. Ia dapat menyelaras peredaran air yang seimbang di dalam badan, mengekalkan tekanan penembusan dalaman dan luaran membran, sintesis keasidan perut, menggalakkan rembesan jus pencernaan, menambahkah selera. Pada masa yang sama, ia menjamin nilai pH yang diperlukan untuk tindakan enzim protease perut, mengekalkan keseimbangan pH dalam badan dan peredaran normal bendalir tubuh. Garam Buluh tidak mengandungi sebarang bahan tambahan, logam berat dan bahan kimia, malah kaya dengan bahan mineral dan elemen surih. Gantikan garam biasa dengan Garam Buluh, dapat membekalkan nutrien terbaik untuk badan.


Adakah kuantiti penggunaan yang lebih banyak diperlukan untuk menghasilkan rasa yang sama ketika menggunakan Garam Buluh untuk memasak?

Tidak perlu, kemasinan Garam Buluh adalah sama dengan garam biasa.

Adakah memasak dengan suhu tinggi akan merosakkan nutrien dalam Garam Buluh?

Tidak.

Keberkesanan  
  1.  Menyingkirkan toksin dalam badan (misalnya logam berat, bahan kimia, bakteria, bahan buangan metabolisme, keracunan asid, radikal bebas). 
  2. Menguatkan peristalsis saluran usus, menyingkirkan najis yang lama terkumpul dalam usus. 
  3. Membekalkan bahan mineral dan elemen surih kepada badan manusia. 
  4. Menyelaras fungsi badan supaya sistem badan dapat beroperasi secara normal. 
  5. Menyelaras keseimbangan pH badan, mengembalikan susuk badan yang beralkali lemah. 
  6. Meningkatkan daya pemulihan badan.


Cara Pengambilan

Gunakan Garam Buluh Premier Cooking Salt Powder dalam jumlah yang sesuai pada semua masakan seharian.


2. Garam Buluh (Bamboo Salt) Premier Drink


Garam Buluh menggunakan garam dijemur di bawah matahari yang berorganik dan 100% semulajadi sebagai ramuan utamanya. Garam ini diperolehi daripada air laut yang kaya dengan tenaga bijih-bijih bawah tanah Pulau Xiongjin dan Pulau Yanping yang terletak di Pantai Barat Korea. Garam semulajadi ini dimasukkan ke dalam buluh yang berusia tiga tahun, kemudian ditutup dengan tanah liat, dimasukkan ke dalam relau bagas, dan dibakar dengan pokok pine sehingga buluh dibakar menjadi serbuk dan ketulan garam buluh terbentuk. Selepas proses pembakaran, bahan berbahaya seperti logam berat dan kotoran yang ada dalam garam telah dineutralkan atau disingkirkan, manakala intipati pokok pine (resin pine, minyak pine) dan buluh (200 lebih jenis elemen surih yang diperlukan oleh badan) bercampur ke dalam garam dan menambahkan kandungan ion logam inorganik yang diperlukan oleh badan manusia seperti magnesium, kalsium, kalium, kuprum, ferum, zink dan sebagainya.

Garam Buluh VS Garam Biasa
 
Garam Buluh menggunakan garam dijemur di bawah matahari yang berorganik dan 100% semulajadi sebagai sumber. Garam ini diperolehi daripada air laut yang kaya dengan tenaga bijih-bijih bawah tanah Pulau Xiongjin dan Pulau Yanping yang terletak di Pantai Barat Korea. Garam semulajadi ini dimasukkan ke dalam buluh yang berusia tiga tahun, kemudian ditutup dengan tanah liat, dimasukkan ke dalam relau bagas, dan dibakar dengan pokok pine sehingga buluh dibakar menjadi serbuk dan ketulan garam buluh terbentuk. Garam buluh telah menyingkirkan bahan berbahaya terhadap badan (misalnya logam berat dan bahan kimia) dalam proses pembuatannya, pada masa yang sama meningkatkan nilai nutrisinya. Kebanyakan garam melalui pemprosesan kimia, kandungan natrium adalah lebih tinggi, justeru itu, pengambilan masa panjang akan memudaratkan kesihatan.

STATUS HALAL GARAM BULUH




Soalan-soalan yang biasa diajukan.... 


Bolehkah kanak-kanak dan ibu mengandung mengambil Garam Buluh?
Boleh, dengan saiz pengambilan yang kurang iaitu ¼ hingga ½ bungkus.

Bolehkah pesakit tekanan darah tinggi mengambil Garam Buluh?
Boleh, kandungan natrium dalam garam buluh adalah sangat rendah, tidak akan mempengaruhi tekanan darah. Manakala kandungan bahan mineral yang banyak dapat memperbaiki kesihatan badan.

Garam Buluh mempunyai bau yang tidak menyenangkan, apakah bau itu? Adakah ia membahayakan badan manusia?
Bau garam buluh adalah bau semulajadi yang terhasil selepas pembakaran dengan buluh dalam proses pembuatannya. Ia tidak membahayakan badan manusia.

Bolehkah garam makan seharian diganti dengan Garam Buluh?
Boleh, Garam Buluh kaya dengan bahan mineral dan elemen surih, dapat menggantikan garam biasa sepenuhnya. 

Cara Pengambilan
Bancuhkan sebungkus Garam Buluh (Bamboo Salt) Premier Drink dengan 200ml air suam atau jus buah-buahan. Kacau dengan rata dan hidangkan.


Harga Garam Buluh
Garam Buluh (Bamboo Salt) Premier Cooking salt Powder
RM53/Box

Garam Buluh (Bamboo Salt) Premier Drink
RM128/Box


Berminat boleh hubungi Siti di talian 019-2571004
atau Watsapp di 018-2224834


MENCEGAH LEBIH BAIK DARI MENGUBATI



No comments:

Post a Comment